Według tradycji kapustę należało kisić od dnia imienin Michała (29 września) i zakończyć przed Dniem Wszystkich Świętych. Chociaż inne przekazy ludowe mówią, że do dłuższego przechowywania lepsza jest kapusta zebrana po pierwszych przymrozkach. 9 listopada uczniowie klasy 3a postanowili sprawdzić jak to jest z tym kiszeniem...
Trzecioklasiści zapoznali się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. kminek, koperek, czosnek, ziele angielskie oraz sól). Ponadto dowiedzieli się jak cennym i bogatym w witaminy źródłem jest kiszona kapusta i co można z niej przygotować. Następnie w fartuszkach przygotowani do działań, uczniowie w mig zabrali się do pracy. Poszatkowaną kapustę dzieci wrzucały do przygotowanych w tym celu słoików, a także wsypywały marchew i przyprawy. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Słoiki z kapustą dzieci zabrały do domu, gdzie będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta!
Zajęcia miały na celu propagowanie postaw prozdrowotnych, poznanie tradycji i zwyczajów związanych z przygotowaniami do zimy oraz dostarczenie nowych doznań sensorycznych.
Dodała: E. Bujok
Zdjęcia: P. Sztefek