8 lutego uczniowie klas 3 ze swoimi wychowawcami oraz Panią Pedagog udali się na wycieczkę do Chlebowej Chaty w Górkach Małych. Uczniowie uczestniczyli w warsztatach przygotowanych przez właścicieli obiektu. Zapoznali się z procesem ubijania masła, poznali proces produkcji chleba, mielenia mąki na żarnach, a także samodzielnie formowali podpłomyki, które po upieczeniu zjedli z pysznym smalcem, miodem albo masłem, popijając kawą zbożową. Spróbowali też żytniego chleba. Dowiedzieli się, że wszystkie te produkty są bardzo zdrowe.
Uczestnicy wycieczki zobaczyli, jak żyli i pracowali ludzie kilkadziesiąt lat temu, jakich narzędzi używali w gospodarstwie domowym i podczas prac rolniczych w gospodarstwie i na polu. Uczniowie nie tylko oglądali, ale i mogli usiąść w dawniej używanych maszynach w rolnictwie. Wysłuchali również bardzo ciekawej opowieści o pszczołach i pracy pszczelarza. A na koniec naszej wizyty w Chlebowej Chacie zjedliśmy pyszne kiełbaski upieczone na ognisku oraz oscypki. Bardzo zadowoleni i z pełnymi brzuchami wróciliśmy do szkolnych murów. Zarówno pogoda jak i humory dopisały.
Dodała: E. Bujok
Zdjęcia: E. Bujok, M. Weisman, P. Sztefek